Arabanızın gösterge panelindeki yağ lambası işareti yanıyorsa aracınızdaki yağ seviyesine baktırmanız gerekiyor demektir.
Çoğu araç için iki tür ışık yanar: Sarı ve kırmızı. Yağ lambası yanıyorsa aracı profesyonel bir tamirciye kontrol ettirmeniz gerekir. Zira aracınız çalışırken tepki vermeyebilir veya aniden durabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşmamak için iyi bir tamirciden yardım almalısınız.
Aracınız hakkında bilgi sahibi olmak, ona en iyi şekilde bakmanıza yardımcı olur. Gelin, “Arabanın yağ lambası neden yanar, kırmızı yağ lambası neden yanar?” gibi soruların cevaplarına yakından bakalım.
Sarı Yağ Lambasının Anlamı Nedir?
Sensörde sarı yağ rengi etkinse bu, motor için kritik değildir. Sarı sinyal verilse bile motorun sürtünme parçaları yeterince korunur ve kural olarak yağ eklemeye gerek yoktur. Kritik bir durum oluştuğunda panelde kırmızı bir sinyal yanacaktır. Kırmızı renk, hiçbir durumda göz ardı edilmemelidir.
- Sarı ışık yandığında aracınızın yağını değiştirmeniz gerekir. Bu olağan dışı bir durum değildir. Arabada yağ işareti ışığı, düşük yağ seviyesi veya arızalı bir sensör dâhil olmak üzere birkaç farklı nedenden dolayı yanabilir. “Sarı yağ lambası neden yanar?” sorusunun cevabı aşağıdakilerden biri olabilir:Aracın Yağ Basıncı Düşüklüğü: Bir aracın iyi bir şekilde çalışması için yeterli yağ basıncına sahip olması gerekir. Tıkanmış yağ filtresi, arızalı basınç göstergesi, motorda yeterli yağ olmaması gibi durumlar yağ basıncının çok düşmesine neden olabilir. Bu meydana geldiğinde sarı yağ lambası yanar.
- Yağ Basıncı Sensörü Arızası: Yağ ışığınızın açılmasının bir başka nedeni de yağ basınç sensörünüzün arızalı olmasıdır. Bu, genellikle standart aşınma ve yıpranmanın bir sonucu olarak rastgele oluşur. Düzeltilmezse aracınız doğru miktarda yağ basıncı almaz ve zamanla daha fazla hasara yol açar.
- Yağ Pompası Arızası: Zamanla, bir araç aşınmaya ve yıpranmaya maruz kaldığından yağ pompası bozulabilir. Bu noktada tek çözüm pompayı değiştirmektir. Değişim yapılmazsa motor ekstra sürtünmeye maruz kalarak zamanından önce bozulur.
Rölantide Yağ Lambası Nedir?
Rölantide yağ lambası yanıyor olmasının birçok nedeni bulunabilir. Yağ sensörü veya basınç çok düşük olabilir. Motor hareket halinde değilken yağ basıncı 5 PSI olmalıdır. PSI 5’ten küçükse bu, yağ lambasını tetikler ve lambanın yanıp sönmesine neden olur. Araç hareket halindeyken ışık titriyorsa yağ seviyeleri çok düşük olabilir. Yağ seviyesini kontrol ederek gerekirse motor yağı eklenmeli ve yağ ışığı izlenmeye devam edilmelidir. Yağ gerçekten düşükse ışık söner, değilse motor yatakları aşınmış olabilir. Bu, motor yağının bir zamanlar bulunduğu yerden yağ salmasına neden olabileceğinden olumsuz bir durumdur. Bir teknisyenin hemen aracı incelemesi ve onarması gerekir.
“Rölantide yağ basıncı neden düşük olur?” sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir: Güç uygulandığında basınç motor içerisinde birikir. Yağın yüksek sıcaklığı, düşük yağ basıncına sebep olabilir. Hasarlı ya da bozuk bir yağ pompası da düşük yağ basıncı oluşturabilir. Minimum yağ basıncı en boşta sadece 5 PSI, yani 34.5 kPa’dır.
Yağ basıncı ışığınızın yanmasını önlemenin en iyi yolu, aracınızın düzenli olarak programlanmış yağ değişimleri de dâhil olmak üzere rutin bakım almasını sağlamaktır. “Motor yağ basıncı lambası neden yanar?” sorusunun cevabı motor performans kaybı ve motorunuzun tüm motora yağ göndermekte zorluk çektiğine dair uyarılar olarak verilebilir. Yağ basıncı problemlerini göz ardı etmek motor bloğu içinde ciddi problemler yaratabilir.
Yağ Lambası Yandıktan Sonra Kaç Km Gidilir?
Bu tamamen aracınızın bakımını en son ne zaman yaptırdığınıza, ne tür bir yakıt kullandığınıza ve tabii ki yağ ışığının yanma sebebinin ne olduğuna bağlıdır. Söz konusu süre arabadan arabaya değişir.
Aracınızın yağ değişim ışığı yandıktan sonra, iki hafta içerisinde yağını değiştirmelisiniz. Bu ışık bir kez yandığında sonraki 500 km’den önce yağı değiştirmeniz gerekir.
Aracınızda yağ değiştirme lambası yoksa ve sadece yağ basınç lambası varsa aracınızı kenara çekip motoru durdurmanız gerekir. Aksi takdirde motoru bozarsınız. Yağ ışığı yağı tamamlamanız gerektiği zamanlarda da yanarak uyarı verir.
Çoğu araç kılavuzu, normal araç operasyonlarında “Yağ değiştir” ışığının her 3.000 kilometrede bir yandığını belirtir. Bu, motor yağının sürtünmeyi azaltan özelliklerinin zaten sınırlarına ulaştığı anlamına gelir. Bu nedenle yağın değiştirilmesi gerekir. Ancak çoğu otomobilde bu yağ değiştirme ışığı yoktur. Onun yerine yalnızca motor yağının seviyesini gösteren bir yağ basıncı ışığı bulunur. Bu ışık yanarsa servis çağırmanız gerekir. Arabayı çalıştırmaya devam ederseniz motoru bozabilirsiniz.
Aracınızı çalıştırırken ihmal etmemeniz gereken önemli bir diğer şey de motor yağını üreticinin tavsiyesine göre düzenli olarak değiştirmektir. Düzenli yağ değişimi, aracınızın daha uzun ve daha verimli çalışması anlamına gelir.
En az üç ayda bir kaputu açıp araba yağ göstergesi ile yağ miktarı kontrol edilmelidir. Aracınız için belirtilen değişim sürelerine uymanız bu açıdan önemlidir.
Yağ Lambası Yanarsa Ne Yapmalısınız?
Arabanızdaki yağ lambası ile ilgili herhangi bir sorunun, arkasındaki nedene göre düzeltilmesi gerekir. Bu nedenle, düşük yağ basıncınız varsa yağ devrenizin değiştirilmesi gerekebilir. Yağ seviyeniz düşükse yenilemeniz yeterlidir. Yağ sensörü arızalarında sensör değişimi yağ lambası probleminizi çözmenize yeterli olur. Yağ lambanız yanarsa sırası ile aşağıdaki yönergeleri uygulamanız gerekir:
- Yağ Lambası Yanarsa Aracı Stop Edin:
Yağ ışığını gördükten sonra ilk yapmanız gereken arabanızı durdurmanızdır. Yağ lambası açıkken veya yağ lambası yanıp sönerken sürüş yapmak riskli bir iştir. Bu şekilde araba kullanılması talihsiz kazalara sebep olabilir. Yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor ise aracınızı hemen durdurmalısınız.
- Motoru Yeniden Çalıştırmayı Sakın Denemeyin:
Motorda yetersiz yağ olduğunda hareketli parçalar birbirine sürtünebilir. Bu, motorun içeriden hasar görmesine neden olabilir. Bunu önlemek için aracı stop eder etmez motoru kapatmalısınız.
- Motor Yağı Seviyesini Kontrol Edin:
Arabanız stop ettiğinde yağ seviyesini kontrol etmeniz doğru olur. Bunu kontrol etmek için seviye çubuğu kullanabilirsiniz. Arabanızın kaputunu açarak yağ dolu bölmeye çubuğun batırılması ile ölçüm yapılabilir.
- Çekici Çağırın ve Aracı Yetkili Bir Tamirhaneye Götürün:
Yağ seviyeniz yeterli olsa da olmasa da aracınızın profesyonel bir servise baktırılması gerekir. Bu, aracınızın olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmanıza ve altta yatan herhangi bir sorun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.
Yağ Pompası Arıza Yaparsa Ne Olur?
Yağ pompası arabanın en önemli çalışma parçalarından biridir Yağ pompanız arıza yaparsa aşağıdaki durumlar oluşabilir:
- Konsoldaki sıcaklık göstergesi genellikle bir yağ pompasının arızalandığının işaretidir. Yağ pompası, içinden yağ pompalayarak çalışırken motorun soğumasına yardımcı olur. Hararet göstergesinin yükseldiğini fark ederseniz yağ pompasında bir sorun olabilir. Yağ düzgün bir şekilde akamadığında motor ısınmaya başlar ve motorun diğer çalışan parçaları tarafından üretilen ısı miktarını azaltır.
- Arızalı bir yağ pompasından kaynaklanabilecek bir diğer sorun, yağ basıncının düşmesidir. Yağ pompası tarafından yönetilen yağ basıncı, aracın yağlanması gereken bileşenlerinden akan yeterli miktarda yağı azaltabilir ve bu da motorun diğer önemli parçalarının arızalanmasına neden olabilir. Normalde bu olduğunda araç, ön panelinizdeki yağ lambasını yakarak sizi bilgilendirir.
- Yağ pompanızın düzgün çalışmıyor olabileceğine dair başka belirtiler de vardır. Yağ pompanızda bir sorun varsa, motorunuzdan anormal derecede yüksek sesler geldiğini fark edebilirsiniz. Bu, yine motordan yetersiz miktarda yağ akan, muhtemelen hatalı yağ pompası mekanizmasından kaynaklanan valf veya hidrolik sorunlardan kaynaklanabilir. Hidrolik ve valf sorunları oldukça maliyetli olabilir.
Yağ pompasının bozulma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Metal yorgunluğu ve yıpranma.
- Periyodik bakımların yapılmaması.
- Aracınızda kalitesiz ve yanlış yağ kullanmak.
Özetle; motorun iyi çalışmayan bir parçası, daha da pahalı parçaların değiştirilmesine neden olan olayların zincirleme reaksiyonuna yol açabilir. Aracınızın uzun süre dayanmasını sağlamanın en iyi yolu, onu dinlemek ve bakımlarını ihmal etmemektir.